Валери Жискар Д`Естен: Спасението за Гърция е в напускането на еврозоната

Гърция може да разреши днешните си проблеми само, ако въведе девалвирала парична единица. И поради тази причина трябва да предвидим този сценарий, много спокойно, защото той е в интерес и на самата Гърция.

Присъединяването на Гърция към еврозоната през 2001 година бе грешка. Аз бях против това нещо и го казах още тогава. Днес положението в Гърция е изключително трудно.

Този процес - на напускане на еврозоната, трябва да стане по един безконфликтен начин, като се зачитат интересите на всички. Това нещо наричам "friendly exit" - приятелска раздяла.

Въпросът опира до това - дали гръцката икономика може да потръгне и да просперира с една толкова силна валута, каквато е еврото. Отговорът е категоричен и много ясен - не.

Гърция има нужда да получи възможността да девалвира националната си валута. Ако това нещо не бъде направено, положението ще се влоши още повече и ще се стигне до още по-тежка криза.

------

Валери Жискар Д'Естен, бивш френски президент /1974-1981 г./. Коментарът е публикуван в днешния брой на френско икономическо издание "Les Echos".

Станете почитател на Класа